Lekcja pobieżna, lekcja w trybie ekspresowym, ale jednak bardzo ciekawa i naprawdę warta tych 30 minut wyjętych z życia każdego miłośnika filmów grozy. „Historia Horroru” opublikowana w serwisie Vimeo opowiada o mrożących krew w żyłach produkcjach sięgających początku XX wieku, aby skończyć na współczesnym kinie. Naprawdę warto.
Nie dajcie się zniechęcić pierwszymi sekundami materiału filmowego. To prawda, dokument jest dosyć statyczny i zabrakło w nim wizualnych fajerwerków. Tak, zgadzam się, prowadzący ma spojrzenie, jak gdyby chciał przykuć mnie do kaloryfera w swojej piwnicy. Mimo tego „Historia Horroru” to bardzo wartościowy materiał wideo, który został bezpłatnie opublikowany w serwisie Vimeo i który jest powszechnie dostępny dla każdego zainteresowanego.
Od „The Manor of the Devil” (1896) i „Dante’s Inferno” (1911), przez „Nosferatu” (1920) na „Teksańskiej Masakrze Piłą Mechaniczną (1972) i „World War Z” (2013) kończąc, dokument „Historia Horroru” zapoznaje widza z najważniejszymi reprezentantami stale ewoluującego gatunku.
Jeszcze kilka lat temu byłem miłośnikiem tak zwanych „shasherów”. Do teraz uwielbiam silnie osadzone w popkulturze zombie, z kolei horrory klasy B chłonąłem dawniej w ilościach hurtowych, doskonale się na nich bawiąc. Chociaż tryskający na lewo i prawo keczup, gumowe kończyny oraz mięsne podroby przestały mnie fascynować jakiś czas temu, „Historia Horroru” to wciąż bardzo ciekawa lekcja, z której na pewno wiele zapamiętam. Dla części z widzów barierą może być język angielski, ale nie sądzę, aby był to przesadnie wielki problem.
„Historia Horroru” to nie jedyny ciekawy film opublikowany na kanale FilmmakerIQ. Po kliknięciu w ten link znajdziecie kilka innych wartościowych materiałów poświęconych kinie i filmowej kuchni, co by jedynie wspomnieć „The History of Frame Rate for Film” oraz „Introduction to Foley and Sound Effects for Film”. Solidna robota.