REKLAMA

Pyszne, zdrowe, tanie i kreatywne. Sześć kulinarnych profili na Instagramie, które warto odwiedzić

Instagram pełny jest rozmaitych inspiracji, również tych kulinarnych. Profili, na których znajdziemy proste i tanie przepisy na pyszne dania, jest mnóstwo. Jak wyłuskać spośród olbrzymiej ilości gastro instagramowych kont, te najlepsze? Oto nasze propozycje, dzięki którym zainspirujecie się, przygotowując kolejne posiłki.

Kulinarne profile na Instagramie
REKLAMA

Instagram na przestrzeni lat mocno się rozwinął. W końcu od dłuższego czasu to nie tylko platforma do publikacji własnych zdjęć, ale również kopalnia ogromnej ilości inspiracji dotyczących mody, architektury, podróży czy gastronomii. Choć hasztag #pornfood, który określa piękne zdjęcia instagramowego jedzenia, ma już wiele lat, to jednak wciąż jak grzyby po deszczu powstają nowe kulinarne profile.

W ostatnim czasie furorę robię te, na których widzimy nie tylko smakowite zdjęcia jedzenia, ale również profesjonalnie zmontowane materiały wideo, gdzie możemy krok po kroku podejrzeć przygotowanie danej potrawy. Na wielu kontach na Instagramie znajdziemy też dokładne przepisy, ułatwiające stworzenie posiłków. Wybraliśmy sześć najciekawszych polskich profili gastro z prostymi i tanimi przepisami.

REKLAMA

Pyszne i tanie potrawy na Instagramie. Te profile skrywają kopalnię gastro inspiracji

Biedanizm, 183 tysiące followersów

Na pierwszy ogień poszedł profil Julity Romaniuk, która na Instagramie przedstawia się jako Biedanizm. Julita dzieli się ze swoimi followersami pomysłami na proste, smaczne i tanie dania wegańskie. Bo choć wielu osobom, bycie weganką/weganinem kojarzy się z drogą zabawą, w końcu w sklepach produkty wegańskie bywają droższe, niż te "zwykłe", codziennego użytku, to Julita pokazuje, jak gotować zdrowo i wegańsko, nie nadwyrężając przy tym domowego budżetu.

Instagramerka najczęściej gotuje na oczach followersów, ale też publikuje przepisy na swoim profilu. Wśród dań proponowanych przez Julitę, znajdziemy typowo obiadowe zestawy, jak wegańska zupa ogórkowa, klopsiki, ale też rozmaite ciasta, ciasteczka, burgery czy wrapy. Wszystko oczywiście bez składników pochodzenia zwierzęcego.

Julicie udało się zgromadzić na swoich profilach, tym tiktokowym oraz instagramowym sporą i prężną społeczność. Na Tiktoku doczekała się już ponad 31 tysięcy obserwujących, natomiast na Instagramie zgromadziła już 183 tysiące followersów. Blogerka kulinarna wydała również dwa e-booki, w których oczywiście zawarła przepisy oraz smakowite zdjęcia na wegańskie dania.

Warto zaznaczyć, że Biedanizm to nie tylko ładne zdjęcia i przepisy. To również zdrowa i dobra moda na oszczędzanie i świadome zakupy. Julita uczy też, jak robić coś z niczego, gdy wydaje się nam, że w lodówce mamy już same resztki lub przywiędłe warzywa.

Wegan Nerd Blog, Alicja Rokicka - 77,4 tysiące followersów

Na Instagramie Wegan Nerd Blog, czyli Alicji Rokickiej aż mieni się kolorami. Na jej profilu jest nie tylko bardzo kolorowo, ale też zdrowo i smacznie. Rokicka podobnie jak Biedanizm postawiła na weganizm w swoich przepisach, z tą różnicą, że u niej nieco więcej jest potraw opartych na warzywach.

Wśród licznych kolorowych propozycji na profilu Rokickiej znajdziemy m.in. jarmuż z daktylowym winegretem, pieczoną fasolą i jabłkiem, azjatyckie placuszki warzywne czy też pasztet z białej fasoli z konfiturą z żurawiny. Sporo tutaj prostych i smacznych przekąsek, choć nie brakuje też dań obiadowych w postaci seleryby, czyli ryby z selera, bezmięsnego bigosu oraz pierogów z fasolą i grzybami. Większość materiałów Alicji Rokickiej tworzą smakowite wideo, okraszone oczywiście gotowymi przepisami. Mniam!

 class="wp-image-2337157"
Screen z profilu Alicji Rokickiej

Kwestia Smaku, 603 tysiące followersów

Kwestia Smaku to jeden z najpopularniejszych kulinarnych blogów w Polsce oraz Instagram, z którego korzystają nie tylko weganie, wegetarianie, ale również i mięsożercy. Kwestia Smaku zachwyca przede wszystkim różnorodnością, gdyż znajdziemy tam zarówno przekąski, sałatki, pankejki, zupy, dania obiadowe czy desery. Kwestia Smaku jest istną kopalnią inspiracji zarówno dla tych, którzy kochają gotować, jak i dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami.

Warto dodać, że to jeden z tych blogów, który istnieje w Polsce bardzo długo i wciąż przyciąga kolejnych czytelników oraz fanów gotowania. Kwestia Smaku prowadzona jest w sieci od 2008 roku przez panią Joannę. Autorka nie pokazuje swojego wizerunku na blogu. Za to na jej profilu znajdziemy mnóstwo smakowitych zdjęć prostych, smacznych i niedrogich dań, okraszonych oczywiście przepisami.

Co z mięsa? 27,9 tysięcy followersów

Choć w ostatnich latach mocno promowany jest weganizm, nie można zapominać też o mięsożercach. Z pomocą przychodzi instagramowy profil Bartka pod nazwą Co z mięsa?, gdzie jak pisze autor, uczy perfekcyjnej obróbki mięsa i pokazuje, jak robić domowe wędliny. Z jego profilu można dowiedzieć się, jakie mięso wybrać, jak je odpowiednio przechowywać, aby było smaczniejsze oraz w końcu jak je zrobić.

Sporo materiałów na profilu Co z mięsa tworzą zdjęcia oraz wideo, w których Bartek krok po kroku zdradza, jak zrobić mięsne danie. Wiedza bardzo przydatna, zwłaszcza dla tych, którzy lubią mięsne przysmaki i chcą robić dania z mięsa dobrej jakości.

Rozkoszny, 335 tysięcy followersów

Rozkoszny to profil kolejnego faceta w kuchni. Za tym uroczym pseudonimem kryje się Michał Korkosz, który poza tworzeniem obiadowych potraw, proponuje również wypieki oraz desery. Poza tym, że wypieki i desery Michała wyglądają jakby przed chwilą były jeszcze w gablotkach najmodniejszych cukierni oraz kawiarni, to w dodatku kulinarny entuzjasta potrafi o nich w poetycki sposób opowiadać.

W materiałach wideo Michał pokazuje krok po kroku, jak zrobić przysmaki, natomiast do dokładnych przepisów odsyła na swoją stronę internetową. A jest w czym wybierać, bo wśród proponowanych przez Michała smakołyków są m.in. zupy kremy, dania obiadowe, które robi się w 15 minut, ale też kruche ciasteczka czy pyszne ciasta, takie jak sernik.

Warzywizm, 36,3 tysiące followersów

Jak sama nazwa wskazuje, na profilu odnajdą się osoby, które kochają dania i przysmaki z warzyw. Prowadząca go Gosia, pisze, że tworzy zbilansowane wegańskie przepisy pełne warzyw oraz roślinnych źródeł białka.

Gosia w materiałach wideo pokazuje oczywiście krok po kroku jak przygotować wegańskie pyszności, ale również zostawia przepisy. Na jej profilu nie brakuje wegańskich, pysznych past na kanapki, pieczonych warzyw ze świeżymi sosami, sycących zup czy wegańskich serów, jak ten z nerkowców. Jest też przepis na zapiekane ciasto francuskie z dynią i tofu, meksykańska tortilla w wegańskiej wersji czy pyszny pasztet z soi. Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
Najnowsze
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA