REKLAMA

Jego książka kucharska to tegoroczny bestseller. Rozkoszny podbija kulinarny świat

Nie dość, że książki kucharskie nie wyszły z mody, to jedna z nich zdobyła taką popularność, że stała się bestsellerem Empiku, znajdując się w czołówce TOP 100 najlepiej sprzedających się produktów. Jej autorem jest Michał Korkosz, w sieci znany jako Rozkoszny, który gotowanie podniósł do rangi czystej poezji, a produkty - do jej wyjątkowych komponentów.

Jego książka kucharska to tegoroczny bestseller. Rozkoszny podbija kulinarny świat
REKLAMA

Gotowanie w erze pędu i chęci zaoszczędzenia jak największej ilości czasu stało się często przykrym obowiązkiem. Bo co jest jedną z największych zagwozdek ludzkości, która spędza jej sen z powiek? Wymyślanie tego, co przygotować na obiad następnego dnia, mieląc jeszcze ostatnie kęsy przyrządzonej na szybko zapiekanki. Niekiedy nawet walory smakowe przestają mieć znaczenie, byleby tylko naładować organizm czymkolwiek (na przykład makaronem z pesto, bo to jest coś, co w lodówce powinno się znaleźć zawsze na czarną godzinę).

Głodny? O jedzeniu przeczytasz więcej na Spider's Web:

REKLAMA

No ale przecież te pomysły na obiady same się w głowach nie rodzą. A jak trzeba znaleźć coś na szybko, to z pomocą przychodzi internet - lawirujemy zatem między Kwestią Smaku, Anią Gotuje i Po Prostu Pycha, bo komu by się chciało myśleć o szukaniu przepisów z książki siostry Anastazji, która nie wiadomo, dlaczego została upchnięta do kuchennej szuflady. Tymczasem okazuje się, że gotowanie wcale nie musi być przykrym obowiązek, a przyrządzanie posiłków to kwestia podejścia do produktów. Udowodnił to Michał Korkosz, w sieci znany jako Rozkoszny.

Kim jest Rozkoszny? Jego książka z przepisami to jeden z tegorocznych bestsellerów

Michał Korkosz to autor bloga rozkoszny.pl, który swoją przygodę z gotowaniem rozpoczął już wieku 9 lat. Zainspirowany programami kulinarnymi Nigelli Lawson zaczął eksperymentować w kuchni, pichcąc przeróżne potrawy dla rodziny i przyjaciół, którzy namówili go do rozpoczęcia działalności w sieci. To dzięki wsparciu najbliższych Rozkoszny zaczął pisać bloga, a później dzielić się swoimi przepisami w mediach społecznościowych. Z kolei czytelnicy i obserwatorzy Michała mogli dzięki niemu sprawić, że w ich kuchni zadzieje się prawdziwa magia.

Przed klasą maturalną założyłem bloga. Wyszedłem z założenia, że skoro i tak tworzę przepisy, to dlaczego nie miałbym ich opublikować. Gotowanie było rozkosznie beztroskie, rozkosznie pyszne, więc blog też był Rozkoszny.pl. Wielu przyjaciół tak mnie nazywało i nazywa. To nie było tak, że od razu miałem tysiące czytelników, ten proces był bardzo powolny i uwaga była mi dawkowana. Ale najcudowniejsze w blogowaniu jest to, gdy widzę, jak czytelnicy odtwarzają moje przepisy, że one są żywe, że sprawiają im przyjemność

- powiedział w wywiadzie dla Wysokich Obcasów.

Michał sukcesywnie dążył do perfekcji nie tylko w gotowaniu, ale również w fotografowaniu swoich dań, aż w końcu został doceniony. I to nie byle jak. W 2017 roku został uhonorowany dwoma kulinarnymi Oscarami, czyli nagrodami Saveur Blog Awards w kategorii fotografia kulinarna. Szczęśliwy laureat już rok później podpisał kontrakt na debiutancką książkę kucharską.

W 2020 roku miłośnicy gotowania mogli przeczytać pierwszą książkę Rozkosznego.

Początkowo pozycja "Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country" ukazała się w języku angielskim w marcu i została uznana przez "Booklist" i "San Francisco Chronicle" za jedną z najlepszych książek kulinarnych 2020 roku. Dopiero w październiku na rynku pojawiła się polskojęzyczna wersja:

Jest to opowieść o polskich smakach, na których się wychowałem, i które ukształtowały moją pasję. Chciałem opowiedzieć światu o najlepszej rzeczy, jaką Polska ma do zaoferowania - o jedzeniu. Chciałem podkreślić najbardziej rozkoszną części polskiej kuchni, która tak się składa, że jest wegetariańska

- czytamy na blogu Michała.

W tym samym roku Rozkoszny rozpoczął również swoją przygodę na platformie TikTok, gdzie można zobaczyć, że zrobił on ogromny progres, jeśli chodzi o dokumentowanie gotowania w ramach krótkich nagrań. Trzeba przyznać, że nikt w tak poetycki sposób nie opowiada o, z pozoru zwyczajnych, produktach, jak on. A słysząc, jak Michał wspomina o smakach i zapachach składników, których używa, dosłownie można je poczuć w swojej kuchni.

Na początku listopada 2023 roku Rozkoszny wydał swoją drugą bestsellerową książkę.

Zbiór wegetariańskich przepisów pod tytułem "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" ukazał się na rynku wydawniczym 8 listopada 2023 roku, dając książkom kucharskim nadzieję na to, że ich istnienie w wersji papierowej ma sens. Tytuł stał się bowiem bestsellerem Empiku i znalazł się w czołówce TOP 100 najchętniej kupowanych książek. Michał nie zamknął się jednak tylko na rynek polski - jeszcze w tym samym miesiącu ukazała się anglojęzyczna wersja przepisów - "Polish'd. Modern Vegetarian Cooking from Global Poland". Rozkosznego można było ponadto złapać w warszawskiej restauracji Źródło, gdzie osobiście gotował i podawał swoje dania. To, że lokal był w całości zarezerwowany może świadczyć tylko o wspaniałym smaku Michała Korkosza, który na dobre podbił kulinarny świat.

REKLAMA

Zdjęcie główne: okładka książki "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" oraz zrzut ekranu z filmu na TikToku.

REKLAMA
Najnowsze
Zobacz komentarze
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA